Prøv noe nytt- Dyrk grønnsakene selv

FullSizeRender-4

GRØNNKÅL 7 APRIL

FullSizeRender-2

GRØNNKÅL 7 APRIL

FullSizeRender-3

AGURK 7 APRIL

Året 2017 er året jeg tar tak i mye. Ting uprøvd. Ting forsøkt uten hell første gang som får en ny sjanse. Ting jeg har sagt ikke er noe for meg, men som er noe jeg egentlig bare har vært redd for å feile.

Jeg har aldri hatt grønne fingre. Det jeg har av planter tåler det meste. Sukkulenter og kaktuser funker fint. De krever lite stell og vedlikehold. Poteter i hagen har jeg årlig. Det også er plankekjøring. Jeg er innenfor komfortsonen i den grønne fingrenes verden.

Men å så innendørs? Det har jeg gjort en gang. Det gikk dårlig. Jeg har aldri vært særlig strukturert, tålmodig eller nøyaktig. Tenkt at dyrking er noe jeg ikke får til likevell. Så det er vel ingen vits å prøve.

Dette er ikke særlig lurt vel? Å lage meg opp en mening før jeg har gitt det en sjans? Dette gjelder ikke bare å forsøke seg på grønne fingre…..

Dette med å lære nye ting og tørre å gjøre ukjente ting er viktig. Når hindringen er liten og svaret er enkelt lærer vi ikke noe. Men om hindringen/ utfordringen er ukjent og vanskelig kan vi tilegne oss nye kunnskaper og blir bedre kjent med oss selv. Og finne nye sider! Det er mye læring i måten vi reagerer på når vi ikke mestrer. Vi kan stikke hodet i sanden og flykte. Vi kan si til oss selv at vi er feil. Eller så kan vi si til oss selv at nye ting tar tid, og at vi selv velger hvordan vi reagerer. Det er lov å feile, og det er lov å prøve igjen!

“Don’t fear failure so much that you refuse to try new things. The saddest summary of a life contains three descriptions: could have, might have, and should have.” Louis E. Boone

Livet har lært meg: 1) Jeg må tørre å gi nye ting en sjans, og gi mer enn kun ett forsøk. 2) Tålmodighet er en god redskap 3) Den indre kritikeren velger jeg å kaste på dør. 3) Jeg kan hvis jeg vil. 4) Min ukjente late side trenger en utfordring. 5) Vilje, karakter og lyst må trenes, utfordres og vedlikeholdes. 6) Mestringsfølelse, spesiellt når man mestrer etter flere forsøk, er en fantastisk følelse. 7) Å lære nye ting utvider horisonten, selv om de nye ting ikke blir en ny hobby. 8) Innstillingen til mestring og feiling ligger i meg selv. 9) Jeg er god nok. 10) Jeg må ikke kunne alt.

“I hope that in this year to come, you make mistakes. Because if you are making mistakes, then you are making new things, trying new things, learning, living, pushing yourself, changing yourself, changing your world. You’re doing things you’ve never done before, and more importantly, you’re doing something.” Neil Gaiman

Grønnkål og gulrot gikk fint å dyrke. Agurken klarte seg ikke. I påskeferien ble spirene kvalt under plastlokket jeg glemte å ta av. Det var mugnet når jeg kom tilbake. Tenkte umiddelbart at det var noe jeg BURDE ha skjønt og min indre stemme hold på å si at dette var noe jeg aldri kom til å få til til. Men dette er nytt for meg, hvordan kan jeg vite i forkant? En ting er sikkert (!) jeg burde hatt litt mer kunnskap når jeg startet eller sett denne enkle og informerende videoen!

Dyrk i vei. Det er aldri for seint å få grønne fingre.

Signe

FullSizeRender-3

GRØNNKÅL 24 APRIL

FullSizeRender-1 FullSizeRender-2

Leave a Reply