Kombucha- helt enkelt -sunt & godt!

Healthy food, healthy living, kombucha, fermentert drikke, fermentert mat, fermented food, fermented drink, norgesglass, retrokjøkken, retro kitchen, signe yoga, yoga I Rosendal, signe yoga, on my table, clean eating, Rosendal restaurant, Rosendal food, lev sunt,

yoga drink, yogic drink, yoga drikke, brygg kombucha, helse drikk, Healthy food, healthy living, kombucha, fermentert drikke, fermentert mat, fermented food, fermented drink, norgesglass, retrokjøkken, retro kitchen, signe yoga, yoga I Rosendal, signe yoga, on my table, clean eating, Rosendal restaurant, Rosendal food, lev sunt, yoga drink, yogic drink, yoga drikke, brygg kombucha, helse drikk, Healthy food, healthy living, kombucha, fermentert drikke, fermentert mat, fermented food, fermented drink, norgesglass, retrokjøkken, retro kitchen, signe yoga, yoga I Rosendal, signe yoga, on my table, clean eating, Rosendal restaurant, Rosendal food, lev sunt,

yoga drink, yogic drink, yoga drikke, brygg kombucha, helse drikk, Healthy food, healthy living, kombucha, fermentert drikke, fermentert mat, fermented food, fermented drink, norgesglass, retrokjøkken, retro kitchen, signe yoga, yoga I Rosendal, signe yoga, on my table, clean eating, Rosendal restaurant, Rosendal food, lev sunt,

Kombucha-te er i vinden, en gammel oppskrift som lever i beste velgående. Det er så lett å lage og idag selges det dyrt i helsekost forretninger og på utesteder. Smaken kan minne om eplesider / sider med et eddikaktig smak. Litt etter hvor mye sødme du tilsetter og hvor lenge du lar brygget stå. Jeg brygger dette selv på kjøkkenet og serverer til både barn og voksne.

Drikken er ingen nyhet. Allerede for over 2000 år siden i Asia, ble det oppdaget helsebringende effekter. Det kan redusere risikoen for kreft og betennelsetilstander i kroppen. Kambucha inneholder probiotiske bakterier supersunne for tarmen. Den detoxende effekten kan gi renere hud. Kombucha inneholder også vitaminer, antioksidanter og B vitaminer. Og den øker produksjon av hyaluronsyre som smører leddene våre, dette kan være heldig for de med leddgikt. Lenker ligger vedlagt i slutten av dette innlegget for deg som vil lese mer.

Kombucha-te lager du lett selv og det er billig! Du trenger i hovedsak en startkultur (såkalt scoby), te, sukker, rene glass og litt tidligere brygg (inneholder gjær). Og god hygiene.

Scobyen (symbiotic colony of bacteria and yeast) kan du få en avlegger av fra noen som allerede har eller kjøpe på nett.

Den ser ut som en hvit geleaktig diskos, som blir som en manet når bryggingen er aktiv.  Ja, det kan være ekkelt for nye øyne. Men har du sett gjæring av brød (eller annen gjæring)  i mikroskop, vil du nok også bli overrasket. Gjær er levende og jobber seg gjennom ulike prosesser som må til for heving, brygging eller fermitering. Scobyen slipper trådene ned i væsken og er aktiv i begynnelsen av bryggingen. I løpet av denne fermenteringen dannes en ny scoby oppå den gamle. Til å starte med ser det ut som et grumsete lag, som igjen utvikler seg til et geleaktig hvitt lag. Hvis det danner seg grønne eller blåe prikker er scobyen dårlig. Hvite klumper/ prikker er helt ok! Dette nye laget kan rives av moderscobyen etter fermeteringen og brukes rett i en ny brygg.

Ja, det er sukker i Kombucha! Men scobyen trenger sukker i bryggeprosessen. Sukkeret spises opp og omdannes til vitaminer og probiotika. Jo lenger bryggen står, jo mindre sukker vil resultatet inneholde. Sukkerinnholdet i det ferdig brygget vil ligge på rundt to prosent og 0,2 prosent alkohol, på nivå med kefir!

Du trenger:

*1,5 l te – ren svart eller grønn. Merk: Scoobyen trives ikke med kunstige tilsetningssmaker det kan ødelegge for fermenteringen & urtete fungerer ikke så bra.)

*4 toppete ss sukker, økologisk rørsukker/ hvitt sukker

*Kombuchakultur /scoby

*ca. 1 dl kombucha fra tidligere brygg (gjerne den gjærholdinge delen nederst i tidligere brygg)

*Et stort rent glassbeholder til å fermentere i.  Norgesglass er supert! (ikke plast eller metall). Flasker med smal hals er uegnet til brygging, men fine til å trakte oppi etter bryggingen.

*Sil og trakt.

*Bomullstekstil (laken/ kjøkkenhåndkle klipt i passende biter) og strikk

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann, legg i teposer og til sett sukker. Rør. Avkjøl.
  2. Hell den avkjølte søte teen i et stort rent glass til brygging, tilsett 1 dl ferdig kombucha og scobyen til slutt. Den kan synke eller flyte, begge er ok. Den vil flyte opp etterhvert og lage en slimete hinne øverst i glasses, dette gjør miljøet i glasset lukket under.
  3. Dekk åpningen med en bomullstekstil og strikk rundt. Eller metallringen på Norgesglasset, men uten glasslokket! Bryggingen trenger luft.
  4. La stå mørkt (i et skap) i romtemperatur i 7- 10 dager.  Du kan kjenne en eddikaktig duft når drikken er klar.Det må gjerne stå lengre, men da vil kombuchaen bli syrligere.
  5. Ta ut scobyen fra det ferske brygget og legg i et rent fat. Hell kombuchaen gjennom en tett/ fin sil over på rene flasker/ glass. Fyll nesten helt opp, kun 1 cm fra toppen. Skru igjen med lokk, det skal være lufttett nå. Du kan om ønskelig tilsette smak f.eks. ingefær el. sitron. La stå på i romtemperatur 2-5 dager. MERK: Ta ut smakstilsetningene og sil før avkjøling for å unngå mugg!
  6. Avkjøl. Nyt.

Les mer om historie, helsemessige fordeler, forskning og undersøkelser om kombucha på Gaiaresearch og Kombu.de.

Signe

yoga drink, yogic drink, yoga drikke, brygg kombucha, helse drikk, Healthy food, healthy living, kombucha, fermentert drikke, fermentert mat, fermented food, fermented drink, norgesglass, retrokjøkken, retro kitchen, signe yoga, yoga I Rosendal, signe yoga, on my table, clean eating, Rosendal restaurant, Rosendal food, lev sunt,

Foto: Tom Skelton

Leave a Reply