Hjemmelagd grovbrød med mesk

grovbrød, mesk, brygge øl, hjemmelagd brød, wholewheat bread, homemade bread, fretex, signe schineller, resignert, nostalgi, kjøkken, oppskrift, brød oppskrift, rosendal bryggeri, rosendal turisthotell,

Eg er født og oppvokst med hjemmelagd brød. Til og med i Brooklyn, der vi bodde på 80 tallet, laget mamma grovt brød. Meg og mine søsken satt på kjøkkenbenken når mamma tok frem den ferdig heva deigen. Husker god når hun stakk hull i midten av et ferdig hevd brød, vi lo når hele deigen bare datt sammen i bollen. Og vi fikk alltid hver vår deigklump for å lage det vi ville.

Dette var i en tid hvor de andre i gata og på skolen hadde hvitt Wonderbread i matpakka. De andre elevene syntes mitt brød var veldig mørkt 🙂 Den dag i dag lager mamma brød selv etter hennes bestemors oppskrift.

Bakeinteressen har gått i arv. Men jeg lager ofte en ny vri på brødet og tester gjerne ut nye ingredienser. Denne gangen bruker jeg mesk, utkokt korn igjen etter brygging av øl. Et restprodukt jeg får fra Rosendal Turisthotell etter at de har brygget sin egen øl! (den er knall god). Så dette er gjenbruk av en råvare. Og mesk er fiberrikt så det holder. Det gjør brødet saftig, grovt og aromatisk.

Til 1 liter mesk tilsetter jeg godt med vann og kjører det i en foodprosessor til en grov flytende masse.

Elllers bruker jeg ca.;

-ekstra vann, romtemperert/ lunkent, ikke over 37 grader. 🙂

-1 liter sammalt rugmel grovmalt

-1 liter sammalt hvetemel finmalt

-2 liter hvetemel

-1 dl solskikkefrø

-1 dl linfrø

-1 pk. tørr gjær

-1ss salt & 1 ss sukker

Bland det tørre og hell oppi meskmassen.

Ha vann klart for å tilsette så deigen blir passe smidig og ikke klissete.

Dekk til og kaldhev over natten. Jeg setter alltid deigen på kvelden før jeg legger meg.

Bak ut deigen og del i ønskede emner, rundstykker og brød.

Etterhev ca. 30 minutter.

Sett ovnen på varmluft 200 grader.

Brød: ca. 45-60 minutter

Rundstykker: ca. 15 minutter

Banker du på undersiden av baksten skal lyden være “hul`, da er brødet ferdig og ikke deigete inni.

Invitere til frokost, lunch, eller kveldsmat, og perfekt å fryse ned.

Idag fikk jeg lokalavisen Grenda på besøk, så dere kan gjette hva jeg serverte 🙂

Takk for besøket Håvard. Gleder meg til å lese artikkelen.

Bon apetitt!

Signe

grovbrød, mesk, brygge øl, hjemmelagd brød, wholewheat bread, homemade bread, fretex, signe schineller, resignert, nostalgi, kjøkken, oppskrift, brød oppskrift, rosendal bryggeri, rosendal turisthotell,

grovbrød, mesk, brygge øl, hjemmelagd brød, wholewheat bread, homemade bread, fretex, signe schineller, resignert, nostalgi, kjøkken, oppskrift, brød oppskrift, rosendal bryggeri, rosendal turisthotell, grovbrød, mesk, brygge øl, hjemmelagd brød, wholewheat bread, homemade bread, fretex, signe schineller, resignert, nostalgi, kjøkken, oppskrift, brød oppskrift, rosendal bryggeri, rosendal turisthotell,

2 thoughts on “Hjemmelagd grovbrød med mesk

Leave a Reply