Balanse i livet og i kroppen.

signe yoga, signe rosendal. stress, mindre stress, yoga mot stress, yoga gir ro, ro ned i julen, balanse, yoag i rosendal, resignert yoga, yoga every damn day, daglig yoga, daily yoga

Balanse.

Noe vi alle ønsker. Det er en kunst å få til i en travel hverdag.

Det er så mange faktorer som spiller inn for å få balanse i livet  – arbeid, familie, fritid, avslapping, søvn, næring, relasjoner, omsorg for andre, omsorg for seg selv, sosial bevissthet, politisk bevissthet, miljøbevissthet, tro og aktiviteter….bare for å nevne noen.

Å finne balanse er så viktig, men likevel så vanskelig for mange.

Balanse er nok av det vi trenger. Ikke for mye, ikke for lite. Akkurat passe, akkurat nok til å oppfylle våre behov. Ordtaket -For mye av det gode er for godt., har mange sannheter i seg.

Vi merker godt når vi er i balanse. Vi fungerer, har flyt, har det godt er glad, har energi. Ubalanse kan merkes ved mindre tålmodighet, en kropp som sier fra, manglende energi, sykdom, svimmelhet, magetrøbbel, utilstrekkelighet, utmattelse, uro m.m. Så leter vi gjerne utenfor oss for å finne svare. Svaret er høyst sannsynlig i oss selv.

Å finne balanse er et livstidsprosjekt! Balanse er en måte å leve på. Det er en prosess. Å lære underveis mens vi lever. Lære å takle livets oppgaver, utfordringer, relasjoner m.m. Balanse er å kjenne seg selv, sine grenser, sine behov og velge det som gir balanse.

Vi trenger å være tilstede i oss selv. Kjenne etter. Dekke våre behov.

Yoga er et godt verktøy for å være tilstede. Ved å gjøre fysiske øvelser og ha fokus på her og nå, kan man også oppleve å få indre ro og finne årsaken til ubalansen. Målet med yoga er å oppleve stillhet på innsiden. Forstår vi hva som skjer på innsiden er det lettere å takle det som skjer på utsiden. Men yoga i seg selv er ikke løsningen. Noen ganger må vi se på livet, oss selv, hvem vi er, hva vi gjør. Er vi fornøyd? Helt ærlig?

Noen punkter du kan prøve ut med tanke på din nåværende situasjon, kanskje du trenger endring på noen områder:

 1. Ta en vurdering av livet ditt.

Se på deg selv og vurder hvordan du har det akkuruat nå. Det er første skritt i å omstrukturere livet for å oppnå balanse. Føler du deg konstant sliten? Mangler du nære relasjoner? Er du sjelden glad? Mangler du overskudd? Svarer du ja, trenger du endring.

 1. Bestem deg for å bli balansert.

Virkeligheten akkurat nå er et godt grunnlag for avgjøre neste skritt. Å oppnå balanse gjør at vi når våre mål, finner hensikt med livet, samtidig som det skaper mindre stress for å skape endring! Ønsk forandring og balanse velkommen!

 1. Påminn deg selv om endring.

Det er lett å bli glemsk! Nyttårsforsetter er gjerne prioritert de første månedene av året… Forandring skjer ikke over natten. Forandring skjer fordi vi forandrer det vi vil forandre, at vi står i det og kommer oss gjennom.

 1. Sett delmål og mål

Sett realistiske mål på alle områder av livet ditt for å hjelpe deg med å huske det endelige målet: balanse. Se på:

 • Dine relasjoner
 • Deg selv
 • Din mentale utvikling
 • Jobben din
 • Din økonomi
 • Personlig vekst
 1. Ta risikoen.

Forandring og uforutsigbarhet er skummelt. Det er lett å ville bli i komfortsonen, fortsette å lage unnskyldninger og bortforklaringer for å ikke endre noen ting. Men da kan du glemme balanse. Det finnes ingen balanse pille! Du må tørre, ville og tro på prosjektet! Du kan hvis du vil. Det trenger ikke være så mye risiko! Du bestemmer!

 1. Revurder din situasjon jevnlig.

Ingen av oss kan virkelig vite hvor godt endring er, før vi er der. Sett av tid jevlig, sjekk inn i deg selv. Gjør det til et daglig rituale. Vær ærlig. Vær raus med deg selv. Har du litt tilbakegang aksepter det, reis deg og prøv igjen! Hold fokus.

Så (!) 17 praktiske måter å dyrke balanse mellom kropp og sjel.

 1. YOGA! Yoga gir deg styrke, koordinasjon og fleksibilitet, mens du roer ned systemet. Yoga kobler sinn, kropp og sjel og kan hjelpe hode å kropp å nullstille seg. Se vedlagte øvelser!
 2. Mediter jevnlig! Meditasjon forbedrer minne, oppmerksomhet, stemning, immunsystemfunksjon, søvn og kreativitet. Alt som trengs, er noen få minutter om dagen.
 3. Les og lær ofte. Åpne opp tankene dine for nye muligheter og interesser ved å lese, melde deg på et kurs, lær noe nytt, si ja til det ukjente, møt nye mennesker, se på dokumentarfilmer og delta på workshops
 4. Beveg deg! Unngå å sitte i lengre perioder. Prøv å stå eller flytt på deg mens du jobber, hvis mulig.
 5. Øk pulsen. Få minst 15 minutter med moderat til rask trening hver dag. Sykle til jobben, ta trappa, gå til butikken eller tren/ gå tur. Trening er viktig for hjertet, helsen, fysisk utholdenhet, psyken og humøret.
 6. Kom deg ut! Enten det er fottur, skitur, piknik, utendørs sport, camping. Frisk luft gjør godt.
 7. Spis mer plantebasert! Å spise mere grønnsaker og frukt kan bidra til å forhindre kronisk sykdom, få deg til å føle deg bedre, gi en lettere fordøyelse, mere stabil vekt. Det er bedre for dyrene og kan gi deg god samvittighet.
 8. Bli involvert i en frivillig organisasjon (eller aktivistgruppe?) Bruk din stemme/ dine talenter/ ferdigheter til å gjøre noe godt i verden. Vi er alle sammenkoblet, og det er utrolig å oppleve den forbindelsen når vi jobber mot et felles mål, gjør noe for andre og gjør noe som ikke handler om egen inntekt.
 9. Gjør ting som gleder deg! Sett til side litt tid hver dag for å gjøre det som gjør sjelen din lykkelig. Mange av oss jobber så mye at vi glemmer hobbyer og interesser. Det er lett å havne passivt foran tven, Netflix, null stimuli… Ta deg sammen; mal, lage musikk, skriv, svøm, tegne, lag mat etc.
 10. Rytme. Lytt til musikk. Dans. Beveg deg.
 11. Vær takknemlig. Ta litt tid hver dag for å skrive eller tenke på ting du er takknemlig for! Kan være de små ting og alt fra familie, venner, kjæledyr, mat, bosted, natur etc.
 12. Vær snill mot alle, mennesker og dyr, inkludert deg selv!
 13. Få nok søvn. Og ettermiddagslur er lov.
 14. Skift gir. La dagene ha et lavere tempo. Være mer tilstede i det du gjør. Ikke forhast deg gjennom hverdagen.
 15. Kutt energilekkasjer i ditt liv! Unødvendige utgifter, rot, en jobb du hater, dårlig mønstre eller usunne forhold stjeler energi og livsglede.
 16. Unngå sladder, kritikk og drama. Å dømme og kritisere andre gjør deg ikke overlegen eller glad; tvert imot det gjør deg bare vanskelig å stole på og til en person som ikke sprer glede eller positivitet.
 17. Tilgi deg selv og tidligere feiltrinn. Lær av fortiden, men ikke la det ødelegge deg.
 18. Si til deg selv i speilet hver morgen: DU ER FANTASTISK, og full av potensiale.
 19. Ta tak i ting. Er du flink på å utsette? TA TAK NÅ! Bestem deg. Slutt å utsett.
 20. 20.Gi komplimenter til deg selv, men også til andre. Raushet avler raushet.

Så var det yoga da! Gjør hver øvelse i 5 dype inn og utpust. Gjenta 3-5 ganger. Fest blikket på et sted. Ikke la fokuset forsvinner fra det du holder på med. Vær tilstede i øvelsen og lytt til pusten. De to siste øvelsene kan du gjerne holde lengre.

Namaste!

Signe

One thought on “Balanse i livet og i kroppen.

Leave a Reply