Æbleskiver til kaffen. Nydelig og nostalgisk.

Æbleskiver, munker oppskrift, æbleskiver oppskrift, julie bruun æbleskiver,  Friedl Holzer Kjellberg,  Friedl Holzer Kjellberg Arabia, Friedl Holzer Kjellberg Arabia Porcelain, Friedl Holzer Kjellberg Arabia porselen, vintage porcelain, vintage porselen,

Æbleskiver. En søt klassiker jeg fikk servert forleden her i Danmark. Mmmm tenkte jeg, glad i epler som jeg er, og tok en jafs. Prøvde å finne frem til eplene, som i navnet, men de fant jeg ikke. Til tross for det danske navnet æbleskiver, lages de normalt idag uten epler. Rundt år 1700 ble epleskiver laget av tynne skiver epler vendt i mel og egg, deretter stekt i smør, derav navnet. 

Æbleskiver eller Munker, som nordmenn vi kalle det, minner om pannekake/ dounut. Epler kan tilsettes under steking, men det er blitt mer vanlig å servere syltetøy og melis ved siden av.

Det danske navnet brukes internasjonalt, amerikanerne benytter visst nok navnet på disse delikatessene, forsøkt sagt på dansk selvsagt, uten å helt forstå hva det betyr.

En munkepanne brukes til å få til den runde runde formen. Men det er litt kjøkkenteknikk bak også. Se videoen lengre nede.

Oppskrift cirka 20-25 stk.
• 250 g hvetemel
• ½ ts. natron
• 1 vaniljestang
• 25 g lyst rørsukker
• 2 egg
• ½ l melk
• 25 g smør, smeltet

Bland mel, natron, vaniljestang og sukker. Så blander du egg, melk og smør. Så blander du det hele. La stå i 30 minutter.

Steking: Teknikken kan du se her, helst før du går i gang! De skal jo være runde i formen, du vil trenge en munkepanne.

Merk at Julie Bruun har en noe annerledes oppskrift, litt sunnere og tilsatt appelsin. Selvsagt kan den også prøves. Oppskriften ser du her

Arabia mocca koppen er designet av Friedl Holtzer Kjellberg for Arabia. Risporselen er en gammel kinesisk metode. Arabia produserte risporselen mellom 1945-1975 og i en kort periode på 80-tallet. Jeg var så heldig å finne to kopper med fat i en gjenbruksbutikk i Danmark. Der gjorde jeg et skikkelig kupp, 2 kroner pr. sett. For å si det sånn, et røverkjøp!

Bon apetitt!

Signe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *